Subota, Prosinac 07, 2019

slogan

Ludo

Ishođeno je Rješenje o uvjetima građenja za stambenu građevinu u Vinišću i uskoro kreće u izvedbu.

Objekt je projektiran kao jedna stambena jedinica s prizemljem i katom, zamišljen u suvremenom arhitektonskom izrazu, jednostavnog tlocrtnog oblika, s ravnim krovom. Komunikacija među etažama ostvarena je unutrašnjim i vanjskim stubištem. Pristup na kat je s gornje kote terena u visini ceste na zapadu, dok je prizemlje u nivou terena s istočne strane. Kota vijenca je 143,50 mnm, odnosno maksimalno 6,10 m (kosi teren) od kote uređenog terena uz građevinu.

U prizemlju je dnevni dio kuće, koji se sastoji od zajedničkog prostora blagovanja, dnevnog boravka i kuhinje. Tu je još i spremište (sadrži tehniku bazena) s posebnim izlazom te soba s pratećom kupaonicom. Ova etaža je u kontaktu s terasom s pogledom prema moru (istoku). Na katu je i ulaz u kuću, wc, stepenice za donju etažu i ulaz u spavaći dio kuće koji sadrži 3 spavaće sobe, spremu i kupaonicu. Sve su sobe vezane za veliku natkrivenu terasu na istoku i jugoistoku. Tu je smještena i garaža za 1 automobil s direktnim prilazom s javne ceste, a na zapadnom dijelu terena je osigurno mjesto za parkiranje još 3 automobila. Zidovi će se urediti sa završnim slojem plemenite zaštitno-dekorativne žbuke, a ograde balkona i terasa su zamišljene iz inox konstrukcije ograde u kombinaciji s staklom, dok će se vanjske terase na terenu urediti popločenjem od keramike ili kamena.

Objekt je projektiran tako da svojim volumenom djelomično služi kao zaštita od sunca. Svi vanjski otvori se izvode kao prozori i klizne stijene od aluminijskih profila, a za zamračenje prostora pojedini prozori i stijene imaju aluminijske rolete. Čitava površina parcele oko građevine će biti hortikulturno uređena sadnjom autohtonih mediteranskih biljaka. Nagib terena će biti gdje je god moguće prirodni pokos, a gdje je potrebno kaskadno uređen ogradnim zidovima od lomljenog kamena ili betonski s kamenom poklopnicom.